Stief­coa­ching

Aangeboden in Groningen en Haren (jeugd)

Stiefcoaching

Het vormen van een nieuw gezin is niet eenvoudig. Dat blijkt wel uit het hoge aantal tweede echtscheidingen (60%). Verliefd en vol vertrouwen gaan jullie samenwonen: “wij houden veel van elkaar, dit gaat ons lukken”. En dan… wat een hoop onverwachte gevoeligheden, dilemma’s, pijn en loyaliteitsconflicten doen tot je verrassing hun intrede. Deze zijn helaas onlosmakelijk verbonden aan samengestelde gezinnen, of je nu wilt of niet.

Twee (gezins)culturen moeten worden samengevoegd. Bijna altijd liggen de tempo’s waarop met voegt verschillend, maar heeft niet iedereen heeft hier in een eigen keuze. En hoe graag je als stiefouder ook wilt, een heel gezin krijg je niet meer, juist bij het nieuwe samenwonen voel je dat ook. 

Een tweede scheiding is voor kinderen erg stressvol, hun welbevinden en schoolprestaties dalen vaak drastisch. Door samen de kenmerken van het nieuwe gezin, de valkuilen en de mogelijkheden in kaart te brengen kunnen veel problemen en een nieuwe scheiding voorkomen worden. Met de juiste aandacht en voorlichting blijkt in de praktijk dat een nieuwe samenstelling succesvoller en in meer harmonie kan verlopen. Een samengesteld gezin heeft haar eigen kenmerken, als je deze kent is het samenvoegen van twee gezinnen een stuk gemakkelijker.

Enkele ervaringen van (stief)ouders: “dankzij de aanwezigheid van de stiefcoach konden we ons makkelijker uiten”, “de stiefcoach legt oordeelloos de vinger op de zere plek”, en “de stiefcoach normaliseert moeilijke gevoelens”.

Deel op: