Beeldende therapie met gezinnen
Aangeboden in Assen (jeugd) en Groningen en Haren (jeugd)

Samen aan de slag
Leren vanuit succeservaringen met beeldende gezinstherapie.
Wat is beeldende gezinstherapie? Beeldende gezinstherapie is een behandelvorm voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden waarin de onderlinge interacties verstoord zijn geraakt. Deze verstoringen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een ouder die tijdelijk minder beschikbaar is geweest, moeite met afstemmen op de behoeften van het kind, of ingrijpende gebeurtenissen zoals een verhuizing of echtscheiding.
Het gevolg is vaak dat er binnen het gezin te weinig ruimte is voor plezier en ontspanning. Deze therapie is geschikt voor alle gezinsvormen: van traditionele tot samengestelde gezinnen, pleeggezinnen, gescheiden ouders of situaties waarin een ouder is overleden of uit beeld is geraakt.
Hoe werkt het? In beeldende gezinstherapie staat het beeldend werken centraal als middel om gedragsverandering te stimuleren. De therapie richt zich op het versterken van positieve interacties binnen het gezin. Ouders doen succeservaringen op in het aansturen van hun kinderen, wat bijdraagt aan een groter gevoel van competentie in het ouderschap.
Door middel van zorgvuldig samengestelde beeldende opdrachten, gebaseerd op vooraf afgesproken werkpunten, komt het gezin samen in beweging. Deze opdrachten worden vooraf met de ouders besproken, zonder de aanwezigheid van de kinderen. Tijdens de sessies voeren ouders en kinderen samen de activiteiten uit, terwijl de therapeuten observeren vanaf de zijlijn.
Na afloop volgt een nabespreking met de ouders, waarin de successen expliciet worden benoemd en bekrachtigd. Tijdens de voor- en nabesprekingen verblijven de kinderen bij een co-therapeut, die hen begeleidt met spel of voorbereidingen treft voor de activiteit.
Omdat ouders vanaf het begin zelf de regie hebben over hun kinderen en de therapeut niet stuurt of ingrijpt, ontstaat er een natuurlijke, duurzame verandering in de onderlinge omgang.
Opbouw van de therapie: De beeldende gezinstherapie bestaat uit tien bijeenkomsten, die om de week plaatsvinden. Voor de tussenliggende weken krijgt het gezin creatieve opdrachten mee voor thuis, om het nieuwe gedrag verder te oefenen en te integreren in het dagelijks leven. De co-therapeut ondersteunt dit proces via contactmomenten, zowel fysiek als online.
Wat levert het op? Aan het einde van het traject zijn ouders competenter in hun opvoedingstaken en beter in staat om op een leeftijdsadequate manier in te spelen op hun kinderen. Ze leren onderling overleggen, taken verdelen, plannen en leiding nemen. Hierdoor herkennen ze hun eigen aandeel in positieve ervaringen en hervinden het vertrouwen in hun opvoedcapaciteiten.
In de thuissituatie wordt positief opvoedgedrag toegepast en verbetert de communicatie tussen de ouders. Ze krijgen inzicht in hun (on)mogelijkheden als opvoeders, en er ontstaat een gezondere gezinsstructuur waarin er weer ruimte is voor ontspanning, verbinding en plezier.