Wat kan je van MINDCARE verwachten?
PSO: het proces bij MINDCARE
Intake en individueel traject
MINDCARE nodigt de solo-ouder alleen uit – eventueel samen met de bonusverzorger of nieuwe partner – voor een intake. Direct na de intake krijgt de solo-ouder een eigen hulpverlener. Tijdens het traject hebben de ouders zo min mogelijk contact met elkaar; contact vindt alleen plaats volgens strikte afspraken met betrekking tot het welzijn van het kind.Versterken van de ouder-kindrelatie
De hulpverlening richt zich op het verstevigen van de band tussen ouder en kind en op het ondersteunen van de solo-ouder in zijn of haar individuele rol.
Doelen
In het proces van solo-parallel ouderschap onderscheiden we drie hoofddoelen:
Individuele ouderrol staat voorop. De relatie met het kind wordt versterkt en de hechting verstevigd.
Een evenwichtig en weerbaar kind. Er ontstaat een stabiele basis voor het kind.
Voortdurende de-escalatie van het conflict. De ouder leert het conflict steeds weer te de-escaleren, zonder dat dit gebeurt via direct contact of bemiddeling met de andere ouder.
Dit bereiken we door kennis en concrete handvatten over te dragen rond de ontwikkeling van het kind en door consequent de focus op het individuele ouderschap te leggen.
Extra ondersteuning
Hulpverlening voor de ouder of voor het kind via de ouder
Bij MINDCARE ligt de nadruk op het individuele ouderschap. De ouder heeft de taak om het kind optimaal te ondersteunen, waarbij wij handvatten bieden voor een veilige en betrokken opvoedingssituatie. Indien nodig kan de hulpverlener het kind betrekken in de sessies.
Wanneer er zorgen zijn in de thuissituatie – bijvoorbeeld bij intensieve opvoedings- of veiligheidskwesties – kan er aanvullende hulpverlening aan huis worden ingezet.
Begeleide omgang
Als een ouder (nog) niet in staat is om het kind zelfstandig te ontmoeten, kan een hulpverlener de ontmoeting begeleiden. Deze begeleiding vindt plaats op een neutrale locatie, op een door de ouder gekozen locatie, of bij MINDCARE.
Individuele hulpverlening voor het kind
Soms blijkt dat het kind individuele hulpverlening nodig heeft, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen of ontwikkelingszorgen. In dat geval kan het kind worden doorverwezen naar een aparte hulpverlener binnen ons multidisciplinaire team. Deze hulpverlener is een andere dan die van de ouder en heeft contact met beide ouders, omdat het welzijn en de ontwikkeling van het kind beide ouders aangaan. Indien de situatie extra gevoelig ligt, kan overwogen worden de hulpverlening voor het kind en/of voor één van de ouders bij een andere instelling onder te brengen die werkt volgens het principe van Parallel Solo Ouderschap.
Kort samengevat
De intake en het hulpverleningstraject verlopen individueel per ouder.
Iedere ouder krijgt een eigen hulpverlener.
De focus ligt op de eigen opvoedsituatie van de ouder en het kind.
De hulpverleners van de ouders hebben geen contact met elkaar; zo blijven zij neutraal en buiten het conflict.
De gemiddelde duur van het traject bedraagt ongeveer een jaar, met wisselende intensiteit gedurende de periode.
Aanmelden kan via de PSO-aanmeldroute van MINDCARE.