Sys­teem­the­ra­pie

Aangeboden in Groningen en Haren (jeugd), Assen (jeugd) en Assen (jongvolwassenen)

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Wat deze therapie bijzonder maakt is dat je eigenlijk nooit in je eentje therapie hebt. Je belangrijke naasten, vaak je vader en/of moeder, een broer of zussen worden bij de therapie betrokken. Soms sluiten andere belangrijke anderen aan, zoals een voor jouw belangrijke opa of buurvrouw. Tijdens zo’n therapie of behandeling is er veel aandacht voor de manier waarop jij en de voor jouw belangrijke andere mensen die aanwezig zijn met elkaar omgaan, wat hierin goed gaat en wat je graag wil verbeteren. Ook wordt er soms in de therapie rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen, bijvoorbeeld een oma die overleden is en veel voor je betekent.

Een probleem staat nooit op zichzelf. Deze wordt altijd beïnvloed door de mensen waarmee je omgaat of die je mist, de normen en waarden die voor jou belangrijk zijn en andere factoren of zorgen die van invloed zijn. Bijvoorbeeld dat je ouders heel gelukkig met elkaar zijn en lief voor jou óf dat er geldzorgen zijn. Zoals je ziet, kunnen al die invloeden positief zijn: een kracht, maar ook negatief: een last. Je leefsituatie en relaties – samen ‘het systeem’ – hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op het probleem en op alle betrokken.

De gesprekken kunnen gaan over het veranderen van de manier waarop jullie met elkaar omgaan of de manier waarop jullie tegen het probleem aankijken. In de therapie wordt iedereen zich bewust van de manier waarop ze op elkaar reageren en begrijpen ze beter welke invloed ze op elkaar hebben. Zo wordt er gewerkt naar een oplossing.

Wanneer kan systeemtherapie helpen

Systeemtherapie is breed inzetbaar. Bijvoorbeeld bij relatie- en gezinsproblemen, psychische problemen en klachten, huiselijk geweld, en lichamelijke aandoeningen. Door in een vroeg stadium belangrijke naasten te betrekken bij de therapie kan voorkomen worden dat de problemen groter worden. Bijvoorbeeld dat een gezin uit balans raakt door relatieproblemen van de ouders of dat anderen uit het gezin ook (psychische) klachten ontwikkelen.

Systeemtherapie en doe-therapie

De meest bekende vorm van systeemtherapie is een 'praat-therapie'. MINDCARE werkt ook graag minder verbaal met gezinnen.

Onze systeemtherapeuten werken net als onze andere behandelaren soms samen met ervaringsgerichte therapeuten. Zo werken bijvoorbeeld systeemtherapeuten samen met de psychomotorische therapeut (PMT), dit heet STPMT; je komt dan met je hele gezin of een deel van je gezin in beweging. Ook werkt onze beeldend therapeut samen met onze ouderbegeleider, dit heet beeldende therapie met gezinnen.

Deel op: