Zorg op indicatie
Wat zorg op indicatie van de gemeente precies inhoudt
Als jullie kind behandeling van MINDCARE nodig heeft kunt u op verschillende manieren bij ons terecht:
Zonder indicatie hebben wij enkel een overeenkomst met u
Wanneer er geen verwijzing is zullen wij geen indicatie aanvragen bij de gemeente. De gegevens van uw kind worden nergens anders vastgelegd dan in ons eigen beveiligde cliëntensysteem. U bepaalt in samenwerking met ons de behandelinhoud. De gemeente zal geen indicatie toekennen en dus ook geen zorg vergoeden. U kunt in dit geval de behandeling voor u of uw kind zelf betalen.
U kunt rechtstreeks contact met ons op via de telefoon of via het aanmeldformulier op deze site.Verwijzing via de huisarts
U gaat naar uw huisarts en bespreekt uw vraag met de huisarts. In veel gevallen is er ook een praktijkondersteuner jeugd met wie u (eerst) in gesprek kunt. Is er behandeling nodig dan kan uw huisarts u(w kind) verwijzen naar MINDCARE. Dat kan door middel van het verwijsformulier op deze site.Op basis van deze verwijzing vraagt MINDCARE een indicatie aan bij de gemeente. De gemeente zal een zorgindicatie afgeven. MINDCARE deelt de start- en einddatum van de behandeling met de gemeente en een code voor de zwaarte van de zorg op basis waarvan een vast tarief is afgesproken. MINDCARE deelt geen inhoudelijke zorg met de gemeente. We delen bijvoorbeeld ook geen diagnose of hulpvragen.
In overleg met u sturen we wel vaak een rapportageverslag aan de huisarts. Dit doen we nooit zonder uw toestemming op de gehele inhoud.Aanmelding via het wijkteam van de gemeente
U meldt uw kind aan bij het aanmeldteam jeugd van uw gemeente. De route is per gemeente een beetje verschillend, maar wanneer u naar de gemeente belt verbinden ze u wel door naar het juiste loket. U moet naast de telefonische aanmelding ook een schriftelijke aanmelding doen. U krijgt de papieren hiervoor thuisgestuurd door de gemeente.
Een paar weken na uw aanmelding komt iemand van het wijkteam bij jullie thuis en heeft een gesprek over waar jullie ondersteuning bij nodig hebben. Op basis van dit gesprek schrijft het wijkteam een resultatenplan. In dit plan staat welke ondersteuning bij welk resultaat nodig is. Hiermee kan het wijkteam een indicatie aan MINDCARE afgeven. Het wijkteam zal de indicatie direct aan MINDCARE sturen. Het resultatenplan kunt u zelf aan ons geven als start bij de behandeling.
Wij delen de start- en einddatum van de behandeling met de gemeente. In principe delen we geen inhoudelijke informatie. Wel is er meestal een casemanager van de gemeente betrokken. Vaak nodigen we deze uit bij de evaluatiegesprekken en wanneer u akkoord geeft sturen we deze het eindverslag van de behandeling. We doen dit nooit zonder uw akkoord. We zijn niet verplicht inhoudelijke gegevens te delen.Verwijzing via de jeugdarts
Via het zorgteam van school kan de jeugdarts ook een verwijzing aan MINDCARE sturen. De indicatie verloopt dan op dezelfde manier als onder het puntje van de huisarts.Verwijzing via de rechtbank
Tot slot kan ook de rechtbank zorg aan MINDCARE toewijzen. Op basis hiervan zal MINDCARE een indicatie bij de gemeente aanvragen.
Zorg op indicatie (ZIN) en persoonsgebonden budget (PGB)
Een indicatie van de gemeente houdt in dat de gemeente MINDCARE de opdracht geeft jullie kind – of jullie als gezin – de juiste zorg te geven.
De verwijzer bepaalt – in overleg met de behandelaren van MINDCARE – de duur en de zwaarte van de zorg en op basis hiervan vergoedt de gemeente de zorg met vooraf afgesproken tarieven. Voor deze indicatie is geen diagnose nodig.
Omdat MINDCARE een overeenkomst met de gemeente heeft verloopt dit volgens deze afgesproken regels. Zowel de overeenkomst als de betalingen verlopen rechtstreeks tussen de gemeente en MINDCARE. De zorg die geleverd wordt op basis van deze overeenkomst heet ‘zorg in natura’.
Een PGB (persoonsgebonden budget) wordt ook op indicatie van de gemeente afgegeven. Alleen krijgt u het budget dat aan deze indicatie hangt in eigen beheer en kunt u zelf een zorgovereenkomst met een zorgaanbieder naar keuze afsluiten. Dat kan dus ook met een zorgaanbieder die geen eigen contract met de gemeente heeft.
Omdat dit administratief voor MINDCARE omslachtiger is en hier, over het algemeen geen meerwaarde voor de behandeling in zit, kiest MINDCARE er voor geen zorg op basis van PGB te bieden.
Overleg
Natuurlijk kunt u altijd eerst bellen of mailen om te overleggen of MINDCARE bij je (kind) past en daarna uw kind aanmelden of om een verwijzing vragen.