Parallel Solo Ouderschap
Aangeboden in Assen (jeugd) en Groningen en Haren (jeugd)
Scheiding, contact en hechting
Bij MINDCARE - scheiding, contact en hechting (SCH) bieden we een veilige plek voor ouders en kinderen die in een hoogconflict situatie leven.
Solo-ouderschap
Anders dan gewoonlijk bij MINDCARE gaat MINDCARE - SCH uit van een behandelsetting waarbij ouders afzonderlijk van elkaar begeleid worden.
Na een (complexe) scheiding is een andere situatie ontstaan. We hebben niet meer te maken met één gezin, maar met twee losse gezinssystemen die in principe niet veel meer met elkaar te maken hoeven te hebben. Zij zijn solo-ouder geworden.
Voor de ouders die zich in een situatie bevinden waarbij destructieve scheidingsprocessen een rol blijven spelen biedt parallel-solo-ouderschap een model waarin de ouder niet meer actief op de opvoedingssituatie van de ex-partner hoeft te reageren.
Het is gebleken dat de stress van een slepend en intens conflict het brein van alle betrokkenen onder druk zet en destructief is voor zowel de ouders, als voor het kind.
Daarbij vraagt het conflict zoveel energie en aandacht van de ouder dat het moeilijk is deze voldoende vrij beschikbaar te houden voor het kind. Een risico is dat de blik van de ouder wordt vertroebeld door het conflict en het moeilijker wordt goed te onderscheiden wat het kind werkelijk nodig heeft.
Eén ouder op intake en in behandeling
Bij MINDCARE - SCH gaan we uit van een solo-ouderschap. We verleggen we de aandacht van het conflict naar de eigen opvoedsituatie van de betreffende ouder. Ouders worden dan ook los van elkaar uitgenodigd voor een kennismaking en intake en er wordt tijdens dit gesprek en de daaropvolgende behandeling enkel gefocust op de eigen situatie van de ouder met zijn/haar kind. De behandelaar van de ouder heeft geen contact met – en geen kennis van – de ex-partner en diens situatie.
Het doel van de behandeling is primair een veilige opvoedingsomgeving creëren voor het kind. De eigen opvoedingssituatie en eigen opvoedingsvaardigheden van de ouder staan dan ook centraal.
Parallel-ouderschap
De extra uitdaging van de solo-ouder, ten opzichte van een niet-gescheiden ouder, is het rekening houden met het feit dat zijn/haar kind wel in een parallel-gezin functioneert.
Een andere omgeving waar je kind zich wel beweegt, maar waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Wel heb je de taak als ouder jouw kind zo goed mogelijk te ondersteunen met deze parallel-situatie om te gaan. Binnen de behandeling bij MINDCARE -SCH krijg je hiervoor handvatten.
We weten dat wanneer een kind in een veilige omgeving opgroeit en een relatie met tenminste één gezonde ouderfiguur zij doorgaans kunnen opgroeien tot gezonde veerkrachtige volwassenen. Een veilige en betrokken thuissituatie is basis voor weerbare kinderen. Dit is dan ook de belangrijkste focus van het traject bij MINDCARE scheiding en hechting.
Wat mag je van ons verwachten?
Omdat we ons bewust zijn va het feit van parallel solo ouderschap nog niet bij iedereen bekend is en dit een andere benadering van behandeling vraagt. Lichten we het proces toe.
Het proces bij MINDCARE scheiding en hechting
MINDCARE nodigt de solo-ouder alleen, eventueel samen met de bonus-verzorger/nieuwe partner, wanneer deze er is en de ouder dit wenst, uit op intake.
Direct vanaf de intake krijgt de solo-ouder een eigen procesbegeleider.
Ten tijde van het traject bij MINDCARE hebben ex-partners zo min mogelijk contact met elkaar. Alleen waar strikt noodzakelijk hebben zij volgens precieze afspraken contact over de belangrijke zaken met betrekking tot het welzijn hun kind.
De behandeling is erop gericht de solo-ouder stevig in de eigen ouderrol te brengen/houden en de eigen band tussen ouder en kind te verstevigen.
Doelen
In het proces van solo-parallel ouderschap zijn 2 hoofddoelen te onderscheiden
1. Het voorop brengen van de eigen ouderrol: De eigen relatie met het kind versterken en de hechting verstevigen met einddoel een gezond en weerbaar kind.
2. Het voortdurend de-escaleren van het conflict
Het de-escaleren van het proces doen we niet door in gesprek te gaan met beide ouders of te bemiddelen. We doen dit door veel kennis en handvatten over te brengen rond de ontwikkeling van het kind en door steeds opnieuw de focus te leggen op het eigen ouderschap.
Behandeling van de ouder of van het kind via de ouder
Bij MINDCARE- SCH ligt de focus op het ouderschap. Het zwaartepunt van de behandeling ligt dan ook bij de ouder. De ouder heeft in beginsel de taak zijn/haar kind te begeleiden. We geven de ouder hiervoor handvatten.
Wanneer het gaat over het contact tussen ouder en kind kan de behandelaar van de ouder het kind uitnodigen bij de behandeling. MINDCARE heeft bijvoorbeeld een aanbod van beeldende therapie voor gezinnen dat ingaat op het verbeteren van de relatie tussen ouder en kind.
Wanneer er zorgen in de thuissituatie zijn kan er praktische en nabije begeleiding thuis ingezet worden.
Bijvoorbeeld bij intensieve opvoedingsvragen of bij veiligheidsvragen.
Begeleide omgang
Dit kan ook wanneer een ouder (nog) niet in staat is zijn/haar kind alleen te ontmoeten. Dan vindt de begeleiding niet thuis plaats, maar kan er een begeleider mee met de ontmoeting tussen de ouder en het kind. Dit kan op een neutrale locatie, een locatie die de ouder kiest of op een locatie van MINDARE plaatsvinden.
Individuele behandeling van het kind
Het kan daarnaast zo zijn dat in de praktijk blijkt dat het kind eigen behandeling nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer het kind gedragsproblemen laat zien of wanneer er zorgen zijn over de ontwikkeling van het kind.
In dit geval kan het kind aangemeld worden voor een eigen behandelaar bij MINDCARE. Dit zal een andere behandelaar zijn dan de behandelaar van (één van) de ouder(s).
We werken uiteraard nauw samen met het multi-disciplinaire behandelteam van MINDCARE. Wanneer er specifieke behandelvragen zullen deze over het algemeen van hieruit beantwoord kunnen worden en kunnen er diverse behandelmethoden worden ingezet.
Contact behandelaar kind met beide ouders
De behandelaar van het kind zal uiteraard wel met beide ouders contact hebben omdat het welzijn en het proces van het kind beide ouders aangaat. In principe geldt dit zowel wanneer beide ouders gezag hebben als wanneer één van de ouders gezag heeft.
Wanneer dit gevoelig ligt kan een overweging zijn de behandeling van het kind en/of van (één van) de ouder(s) bij een andere instelling onder te brengen die uitgaat van hetzelfde gedachtegoed (namelijk parallel-solo-ouderschap).
Kort samengevat
- Intake en proces behandeling is apart per ouder
- Iedere ouder een eigen behandelaar
- Focus van de behandeling ligt op de eigen opvoedsituatie van de ouder en het kind
- De ouder – eigen Behandelaren hebben geen contact met elkaar; zo blijven zij neutraal en uit het conflict
- Gemiddelde behandelduur is bij benadering een jaar en verschilt van intensiteit over de periode
Aanmelden kan via de algemene aanmeldroute van MINDCARE
Aanmeldingen worden al in behandeling genomen, de uitvoer van dit aanbod van MINDCARE SCH start echter per 1 januari 2025